وکیل چیست
وکیل چیست
در این مقاله به بحث درباره جایگاه شغل وکالت را مطابق با نظریه موسسه حقوقی کیانداد بررسی می کنیم با ما همراه باشید.
وظایف وکیل در جایگاه وکالت
موسسه حقوقی کیانداد درخصوص جایگاه شغل وکالت عقیده دارند که، وکالت وظیفه ای است که خداوند وکیل را برای شغل وکالت انتخاب کرده و باید این وظیفه را به صورت شایسته به اتمام برساند و در شغل وکالت کوتاهی نکند و بدون اینکه به نگاه بعضی از مردم که نسبت به شغل وکالت دید خوبی ندارند توجهی نکند چون این دیدگاه از بی اطلاعی مردم می باشد بطوریکه امکان دارند بعضی بگویند چطور امکان دارد طرفین دعوا دارای وکیل باشند؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت که:
اولاً: طبق قوانین ذکر شده داشتن حق وکیل از لوازم یک دادرسی عادلانه به حساب آمده و ضروری می باشد.
1- اصل 35 قانون اساسی: در تمام د ادگاه ها دو طرف دعوا حق انتخاب وکیل برای خود دارند و اگر برای انتخاب وکیل توانایی مالی نداشته باشند دادگاه امکانات تعیین وکیل را فراهم می کند.
2- ماده 3 قانون احترام به آزادیهای مشروع و حقوق شهروندی مصوب 1383: دادگاه ها و دادسراها وظیفه دارند حق دفاع متهمان و مشتکی عنهم را رعایت کنند و فرصت استفاده از وکیل و کارشناس را برای آنها تهیه کنند.
3- ماده 58 منشور حقوق شهروندی جمهوری اسلامی ایران 1395: شهروندان حق دارند که از ابتدا تا انتهای فرآیند دادرسی در مراجع قضایی، انتظامی و اداری به طور آزادانه وکیل انتخاب کنند و اگر در این خصوص شخص توانایی انتخاب وکیل در دادگاه را نداشته باشد باید امکانات لازم برای تعیین وکیل فراهم گردد در
4- ماده 58 منشور حقوق شهروندی جمهوری اسلامی ایران 1395: حق شهروندان است که از بدو تا ختم فرآیند دادرسی در مراجع قضایی، انتظامی و اداری به صورت آزادانه وکیل انتخاب نمایند. اگر افراد توانایی انتخاب وکیل در مراجع قضایی را نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم شود. در راستای استیفای خدشهناپذیر حق دفاع، از استقلال حرفهای وکلا حمایت خواهد شد.
5- ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392: با شروع تحت نظر قرار گرفتن، متهم میتواند تقاضای حضور وکیل نماید. وکیل باید با رعایت و توجه به محرمانه بودن تحقیقات و مذاکرات، با شخص تحت نظر ملاقات نماید و وکیل میتواند در پایان ملاقات با متهم که نباید بیش از یک ساعت باشد ملاحظات کتبی خود را برای درج در پرونده ارائه دهد.
6- ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری: متهم میتواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی از دادگاه تقاضا کند وکیلی برای او تعیین شود. دادگاه در صورت احراز عدم تمکن متقاضی، از بین وکلای حوزه قضایی و در صورت عدم امکان از نزدیکترین حوزه قضایی، برای متهم، وکیل تعیین مینماید. در صورتی که وکیل درخواست حقالوکاله کند، دادگاه حقالوکاله او را متناسب با اقدامات انجام شده، تعیین میکند که در هر حال میزان حقالوکاله نباید از تعرفه قانونی تجاوز کند. حقالوکاله از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت میشود.
تبصره: هرگاه دادگاه حضور و دفاع وکیل را برای شخص بزهدیده فاقد تمکن مالی ضروری بداند، طبق مفاد این ماده اقدام میکند.
موسسه حقوقی کیانداد با گروهی از وکلای مجرب در تهران قبول پرونده هایی که نیاز به وکیل ملکی ، وکیل طلاق ، وکیل دادگاه انقلاب ، وکیل کلاهبرداری دارند اقدام و دفاع از حقوق شاکی و متهم در اولویت پیشبرد وکلای مجرب موسسه حقوقی کیانداد در تهران می باشد .
1- ماده 385 قانون آیین دادرسی کیفری: هر یک از طرفین میتواند حداکثر سه وکیل به دادگاه معرفی کند. استعفای وکیل تعیینی یا عزل وکیل پس از تشکیل جلسه رسیدگی پذیرفته نمیشود.
2- ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری 1392: در جرائم موضوع بندهای (الف)، (ب)، (پ) و (ت) ماده 302 این قانون، جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمیشود. چنانچه متهم، خود وکیل معرفی نکند یا وکیل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود، تعیین وکیل تسخیری الزامی است و چنانچه وکیل تسخیری بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسیدگی حاضر نشود، دادگاه ضمن عزل او، وکیل تسخیری دیگری تعیین میکند. حقالوکاله وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت میشود.
3- ماده واحده مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص انتخاب وکیل توسط اصحاب دعوی مصوب 1370: اصحاب دعوی حق انتخاب وکیل دارند و کلیه دادگاههایی که به موجب قانون تشکیل میشوند ملکف به پذیرش وکیل میباشند.
4- بند 1 ماده 14 میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی سازمان ملل متحد مصوب 1966 که کشور ما نیز در اردیبهشت 1354 به آن پیوسته است و قوانین آن الزامآور است بیان شده: همه در مقابل دادگاهها و دیوانهای دادگستری متساوی هستند. هر کس حق دارد به اینکه به دادخواهی او منصفانه و علنی در یک دادگاه صالح مستقل و بیطرف تشکیل شده طبق قانون رسیدگی بشود و آن دادگاه درباره حقانیت اتهامات جزائی علیه او یا اختلافات راجع به حقوق و الزامات او در مورد مدنی اتخاذ تصمیم بنماید.
ثانیا: دفاع از مجرم به معنای تأیید جرم و دفاع از جرم نیست. همانطور که در قوانین فوقالذکر ملاحظه گردید، در برخی جرائم، جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل تشکیل نمیگردد و حتی برای قاتلین و مجرمان خطرناک و جنایتکار نیز حق داشتن وکیل تعیین شده است. در این پروندهها، حضور وکیل کمک به احقاق حق و شفافسازی زوایای مختلف موضوع میباشد که گاهی به برائت متهم میانجامد و میتوان گفت اوج تقدس حرفه وکالت در این زمان است در مواردی هم که وکیل از ارتکاب جرم توسط موکل خود اطمینان داشته باشد، باز هم حضور وکیل جهت برگزاری یک دادرسی عادلانه و منطبق با قانون و حفظ حقوق متهم، لازم و ضروری است.
ثالثاً: حقوق رشتهای نظری است و ممکن است در آن استنباطهای مختلف از قوانین و قواعد حقوقی صورت پذیرد و به همین دلیل ممکن است در یک دعوای واحد، هر کدام از وکلای طرفین، موکل خود را محق بداند و در راه احقاق حق وی وکالت نماید. لیکن نتیجه و تصمیمگیری نهایی بر عهده قاضی میباشد که ممکن است با هر یک از وکلای طرفین هم نظر بوده و یا نظر هیچ یک را قبول نداشته باشد.
رابعا: به قول علامه حلی در کتاب تبصره المتعلمین فی احکام الدین: (مستحب است مردم آبرومند در مرافعات وکیل گیرند و خود مباشر خصومت نشوند). لذا از این جهت نیز اخذ وکیل در مرافعات توصیه شده و بلکه مستحب میباشد.
ولی در کل، این آیه شریفه قرآن کریم را در خاطر داشته و سرلوحه امور خود نمایید:
وَ لَا تَلبِسُوا الحَقّ بَالبَاطِلِ وَ تَکتُمُوا الحَقّ وَ أنتُم تَعلَمُونَ) (آیه 24 سوره مبارکه بقره)
حق را به باطل مپوشانید تا حقیقت را پنهان سازید و حال آنکه (به حقانیت آن) واقفید.
در پایان کاربران عزیز اگر هر گونه سوالی داشته باشید می توانید از طریق تماس با ما یا صفحه پرسش و پاسخ با وکلای تهران و شهرستانها در ارتباط باشید.